Skip to main content Jump to all topics Jump to list of all articles

Alliander is hiring a

Senior Data Scientist

 • Arnhem
 • full-time

Wij zijn Alliander, een groep waarin verschillende bedrijven actief zijn waaronder Liander, Qirion en Kenter. Voor miljoenen Nederlanders ontwikkelen én beheren we het energienet. Dat is hard werken, zeker nu de energietransitie in volle gang is. We zijn dan ook blij dat we kunnen rekenen op de kennis en kunde van onze 7.000 vakmensen. Met elkaar bedenken en realiseren we technisch slimme oplossingen die het energienet klaarmaken voor de toekomst.

Functieomschrijving

Jouw Energie

De komende jaren stijgt de jaarlijkse investeringsbehoefte van Liander naar 1,2 Miljard Euro. Waarbij de investeringen die worden gedaan, het hoofd moeten bieden aan alle knelpunten in het elektra en gasnet die de energietransitie voor de komende 40 jaar met zich meebrengt. Als Data Scientist wordt jij onderdeel van het AI team, dat nastreeft met zelf lerende algoritmes, Liander te ondersteunen bij het bepalen van de meest optimale investeringsstrategie. Jij snapt welke condities er moeten worden gecreëerd om zelflerende software goed te trainen.

Hierbij verdiep jij je in de processen en data van Liander, en weet deze te vertalen naar modellen en deze in te zetten voor een betere AI. Jij bent in staat deze modellen en AI algoritmes op een begrijpbare manier over te dragen naar een team van developers en engineers die de AI-software verder door ontwikkelen. Maar misschien wel de meest belangrijke uitdaging, je bent instaat om het werk van het team inhoudelijk te volgen, te monitoren en te valideren of de gewenste voortgang ook daadwerkelijk wordt bereikt.

Op het vlak van Analytics kennis en kwaliteit neem je het voortouw en daag je het team uit om de modellen en resultaten kritisch te bekijken en continu te verbeteren. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met de interne partners en draag je bij aan het ontwikkelen van draagvlak voor de ontwikkelde oplossing. Daarin ben je een belangrijke verbinder in de ontwikkeling van de analytics expertise en analytics toepassingen. Je adviseert de product owners over modelmatige verbeteringen, prioriteiten en vervolgstappen en weet door jouw overtuigingskracht en enthousiasme je omgeving mee te krijgen in jouw voorstellen.

Jouw werkgever

Alliander is een groot Nederlands netwerkbedrijf, dat ervoor zorgt dat bij miljoenen klanten het licht brand en dat de huizen warm zijn, voor nu en in de duurzame toekomst. Wij maken geen onderscheid en hebben als doelstelling iedereen onder gelijke condities toegang te verschaffen tot betaalbare en betrouwbare energie. Nu en in de toekomst. Dat is waar wij iedere dag samen aan werken. De energietransitie dwingt ons te versnellen en te innoveren, en zetten hierbij groots in op het digitaliseren van ons werk en diensten.

Lees hier meer over Alliander als werkgever en onze bedrijfscultuur.

Het Chapter Data & Analytics is binnen IT verantwoordelijk voor de competentie advanced analytics en faciliteert en inspireert de organisatie bij de uitdaging om radicaal te versnellen door digitalisering. Onze kennis en kunde zetten we organisatie breed in binnen diverse scrumteams, waar we dagdagelijks vanuit ons vakmanschap bezig zijn met innovatie. Denk hierbij aan machine learning modellen die analyseren hoe de belasting op ons net zich ontwikkelt, de roostering van onze monteurs, welke assets er snel verouderen en waar risico’s ontstaan. Periodiek komen wij als chapter bij elkaar en bepalen we hoe wij onze dienstverlening nog verder kunnen optimaliseren. We hebben het hier dan over aspecten als standaardisatie, kwaliteit en herleidbaarheid.

Jouw arbeidsvoorwaarden

Jij hebt de energie, wij bieden je de ruimte. Ruimte om het beste uit jezelf te halen, daar worden we immers allemaal beter van. Jij, Alliander en vooral onze klanten. En er is meer. Voor deze vacature kan je rekenen op (o.b.v. een 38-urige werkweek):

 • tot wel € 5.884 (schaal 10) bruto per maand.
 • een vast contract na 1 jaar.
 • op fulltime basis een Persoonlijk Budget van 18% van het jaarsalaris. Je kunt dit laten uitbetalen, er extra verlofdagen van kopen of storten in je pensioen.
 • een vergoeding van 70% van het wettelijk minimum loon over de ouderschapsverlofuren. Dit geldt bij het opnemen van ouderschapsverlof na 1 jaar dienstverband.
 • elk jaar 36 uur (4,5 dag) extra spaarverlof. Dit verlof kan je opnemen of maximaal 10 jaar sparen voor bijvoorbeeld een sabbatical.
 • een duurzaam inzetbaarheid budget van € 500,-. Deze kun je inzetten voor bijvoorbeeld loopbaanontwikkeling, een sportabonnement en/of arbo-proof thuiswerkmeubilair.
 • een ABP-pensioen waarvan Alliander 70% betaalt.
 • een vaste eindejaarsuitkering van 5,94%.
 • Alliander biedt veel ruimte en mogelijkheden voor jouw ontwikkeling. Daarvoor werken we samen met de beste opleiders van Nederland. Je kunt kiezen uit een breed aanbod aan trainingen, workshops, opleidingen, studieboeken, webinars en E-learningmodules.
 • een NS Business Card of als je met de auto reist een kilometervergoeding.
 • een bruto bijdrage van € 360 en kortingen bij afname van een aanvullende verzekering als je een collectieve ziektekostenverzekering bij Zilveren Kruis Achmea hebt.
 • een laptop en mobiele telefoon, anders: Bring Your Own Device.

Bij Alliander is het er allemaal en we hebben het op een rij gezet op www.werkenbijalliander.com/jouw-arbeidsvoorwaarden.

Jouw achtergrond

Je bent een zeer ervaren consultant op het gebied van Data Science / Analytics en hebt dit ook aantoonbaar toegepast in concrete Analytics vraagstukken. Je combineert inhoudelijke diepgang op het vlak van Data Science met uitstekende skills om daadwerkelijk business problemen op te lossen. Je acteert als een senior waardoor anderen zich verder kunnen ontplooien en gebruik kunnen maken van jouw kennis, netwerk, inzicht en ervaringen.

Verder vragen we:

 • Een afgeronde WO-opleiding met kwantitatieve achtergrond, bv. toegepaste wiskunde, natuurkunde, econometrie, Business Analytics, Artificial Intelligence.
 • Minimaal 7 jaar aantoonbare werkervaring in de ontwikkeling van Analytics oplossingen, met gebruik van verschillende analytische disciplines als: agent based modelling, statistische methodes, machine learning, optimalisatie, data modellering;
 • Kennis en ervaring met analyse pakketten (bv. Python) en gerelateerde modules zoals bijv. Tensorflow, PyTorch;
 • Je kent een breed scala aan modellen (analytics, machine learning, complexiteit theorie, etc.) en bent in staat hands-on zelf analyses te ontwikkelen en uit te werken in Python of R en te valideren.
 • Is in staat een visie te ontwikkelen op het vakgebied en op basis daarvan het management te adviseren;
 • Gedegen kennis van complexe netwerken en/of energiesystemen;
 • Goede consultancy vaardigheden en instaat om zelfstandig opzoek te gaan naar vernieuwing en verbetering

Jouw actie

We hebben ruimte voor jouw energie! Solliciteer op deze vacature en doe dit sowieso voor 28 februari middels een CV en motivatie. Na de sluitingsdatum krijg je van ons bericht.

Meer informatie over de selectieprocedure? Contact Jorn Jansen, Corporate Recruiter op 06-24227486 of via jorn.jansen@alliander.com.

Jouw sollicitatieprocedure

Alliander screent alle sollicitanten. Hoe die screening er precies uitziet, varieert per vacature. Denk bijvoorbeeld aan een referentiecheck, check van de authenticiteit van identiteitspapieren en diploma’s, een integriteitsonderzoek en/of het opvragen van een verklaring omtrent gedrag. Ook kan een assessment deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Recruiter
Jorn Jansen
Telefoonnummer:
+31 (6) 24227486

Functie-eisen

De energietransitie is een complexe uitdaging waar we al het beschikbaar talent, verschillende perspectieven en uiteenlopende competenties voor nodig hebben. Door slim gebruik te maken van onze verschillen, kunnen we iedereen, nu en in de toekomst, blijven voorzien van betrouwbare, duurzame en betaalbare energie.

Arbeidsvoorwaarden

Alliander biedt een aantrekkelijk, eigentijds pakket aan arbeidsvoorwaarden. Voor meer info, bekijk www.werkenbijalliander.com/jouw-arbeidsvoorwaarden.

Sollicitatieprocedure

Voor meer informatie over de selectieprocedure kun je contact opnemen met Jorn Jansen, via nummer/Whatsapp onder vermelding van JR03095. Wil je direct solliciteren, upload dan je curriculum vitae en een duidelijke motivatie via de “Solliciteer” button.